August 28, 2009

SABar Yoks""


Assalamualaikum w.b.t


Pagi2 yang hening lagi subuh, hahaha pelbagai teriak kan yang ku dengari daripada utara ke barat. Pelbagai reaksi dan juga tela'han org kepada kiter. No wonder la kalo kes itu kesalahan kite tapi kalo bukan kesalahan kiter camne lak..nie la namanyer dugaan pada bulan ramadhan. Bila dugaan mendatang tanpa diundang bermakna kesabaran perlulah seiring dan sejalan bagaikan irama dan muzik yang engak dapat dipisahkan. Oleh itu kiter mestilah menjadi seorang umat yang lagi mengingati yang maha esa (Allah s.w.t). Kadang2 n sampai terkangkang la memikirkan nasib kiter di dunia n akhirat..(insaf nie) cara2 mengkhusyuk n memngingati Allah s.w.t adalah sentiasa mematuhi peraturan Allah s.w.t bau lah kiter selamat di dunia n akhirat. Jauh di sudut ati begitu i menyayangi agama islam xp mengapa masih melakukan segala yang di tentang olehnyer(bukan pada i sajer xp pada semua yang menganut agama islam..key)pe2 pun korang baca la petikan yang i amik dari laman web n mybe petikan dari laman web lagi taiko dari i..gpun i nie xberani sgt nak menasihatkan org..hhipppp




SABAR + REDHA = HIKMAH





''Allah swt works in mysterious ways. Satu hari, kita akan diuji dengan pelbagai ujian yang AMAT berat, satu hari lagi boleh memberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Janji, kita kena sentiasa sabar & redha… pasti hikmahnya akan diberikan! For sure… guaranteed!''




''Setiap kali sesuatu yang kurang baik terjadi kepada kita, pastinya ia adalah satu hikmah. Dari pengalaman saya, sekiranya ada orang mengambil kesempatan keatas diri kita, saya yakin yang tak lama lagi Allah akan memberi ganjaran yang amat lumayan kepada kita sekiranya kita redha kejadian itu. Dan sememangnya itu yang terjadi- berkali-kalinya pada saya!
So, sekiranya ada orang take advantage of you, put your chin up and smile. Sabar dan redha atas kejadian itu kerana tak lama lagi, anda akan mendapat pulangan yang berkali-kali ganda! Yezzaa! ''





muka yang xsabar nak kiss anak..muahkss

muka xsabar menunggu makanan sampai..relaks dik



muka sabar tahan daripada cahaya matahari yang terik..

muka i yang memang xsabar nak bebuka posa nanti..yum!! yum!


hehehe..ayat-ayat cinta dari guai>><<

August 27, 2009

OH..Penang

Assalamualaikum w.b.t



Pada 9.8.2009 bertolaknya i dari KLIA untuk menuju ker Penang untuk membuat pengauditan disana. Walaupun time tue cam xder mud coz paiot n xder mud nak g penang. Gpun g sane bukan tuk suka2 or jalan2 xp coz keje. So not hepy sgt la. Tiba2 nak di jadikan cite bos kecik aku lak problem coz dier punya tiket flight kat i n dier plak tersalah g on place yang dier nak terbang la..huhuhuh.bos kecik i g LCCT n pastu nak g KLIA dah xtau..erm..parah!! and yg paling parah g tiket dier i nak check in xlei lak coz nama dier salah di eja n bla..bla..bla(malas nak gtau sbb cam2 masalh bos kecik yg i pk coz time tue mmg xde mud n mudah hot tepper) last2 i g jgak kat tunang i untuk menyelesaikan masalah nie coz flight i dah nak tiba..SORI BOS KECIK saya engak bisa menunggu n menolong kamu..sampai sahaja di lapangan terbang bayan lepas, i nak kne lak cari teksi untuk diangkutnya skali i n bagasi2 i ke hotel. Disebabkan ekonomi i yang gawat i tumpang bilik my klik..hehehe..sori yer kak terover bajet la tahun bulan nie..hhehehe..nasib baik la dier nak tumpangkan n kalo x jawabnyer tdo jerla kat depan kaunter receptionist hotel tue..hihihi..


pe pun salute la ngan my klik coz lei jadi mak tumpangan i kat cne n cian dier xpaksa melayan kerenah i yang kuat makan..nasib baik hotel tue dekat ngan kedai. Kalo x keboluok la i kat hotel tue, thank KAK RAM U AR GEORGOUS la..kihkih :B. Seperti biasa keesokkan arinya (10.8.2009) gla daku ke JBSN Penang untuk membuat pengauditan di sane. Nak xnak terpaksa la wat muka SKIM-A coz xnal orang. Orang2 dicne pun bukannya suka kalo org2 audit datang wat audit dicnie"wei menyemak je la org audit nie, alik2 nak audit kat tempat ako". hehehe..



sori ah kitaorg hanya mengikut amanah n prosedur keje n ingin perbetulkan kesalahan yang selama u'all wat(first my thinking) xp upa2nya memang peramah org2 penang nie n rasa cam nak duk lamer jer kat ctu xp ader akak staf kat cne gtau ''kalo nak datang slalu pun lei xp jgn datang wat audit udah lor''..hehehe klaka bangat. Pe2pun untuk di igt dicnie chewah pesanan ringkas dari penaja ''yang salah kiter perbetulkan that it's my prinsip la bukan audit punya prinsip kalo audit punya prinsip memang panjang lar''..huhuhuhu..nie diantara ole2 gambar2 yang skim-A ckit :

Pemandangan atas dari bangunan komtar



pemandangan di sudut yang ntah pe2..



niza paling wanted di cari untk audit..wachout!!! di pejabat belia dan sukan Batu Uban



cbuk sehingga xpasan my klik tangkap gambo..hehehe sebnrnya semua dah di plan..pura2 cam rajin n SKIM-A pada hari ke-3



First kemunculan kami di cne..orang2 di JBS cam xkut coz xkut keje diaorang kne audit so yang wat hasil lu ingat2 sndr la york... :+=-

August 25, 2009

GaCHa^^)))))++

Assalamualaikum..

Arinie kne masuk keje kul 7.30am coz dh tukar waktu dari WP2 ke WP1 coz nak alik copat..hihihi..slalu masuk awal so better i amik timer yang awal n blei alik awal. Bangun sahur kul 5.00am n makanan sahur adalah spageti biasa..jenuh memasak smalam khas untuk housemate sampai terpaksa menolak tawaran fiancee tuk berbuka diluar coz dah berniat tuk masak spagetti tuk housemate so xsedap ati la kalo xmasak. Cian kakak paezah sampai dier antar msg salah n terhantar msg kat my pa coz nak confirmkan i jd masak x spagetti tuk berbuka posa..klaka btuiii so today i kne berbuka posa bersama my fiancee sbb dah janji nak masak spagetti khas tuk dier. cian my ucuk..wwww000---smlm ader gak bincang2 com studygroup ngan housemate nak main bunga api n letak pelita serta memasang lampu warna-warni ketupat raya untuk memeriahkan suasana rumah kami. Kawasan perumahan sewa kami xmeriah dengan bunyi dentam dentum mercun n cam senyap je. Pas semayang terawih n tadarus sempat gak la terpk idea nie that's way ckp ngan udak housemate. Semuanya masih dalam perancangan, hopely masing2(housemate) alik kampung sempena merdeka nie lei bwk manyak mercun n at least bunga api pun jadi la janji ada kenangan ngan udak umah coz i dapat kuarters di presint 9 xp umah i tue masih dalam proses penambahbaikan n mybe raya t bau lei pindah. Kuarters kat PENSIL (bentuk cam pensil first2 xtau gak n twins gtau) kat fasa 8 ok gak. Skang nie xlei memilih sgt gpun nak kawin nie kne ader gak umah yang kitaorg lei duk once dah kawin. Xp kawasan umah kuarters yang i dapat berhampiran ngan surau, parking, kindergarden n paling besh nyer umah yang i dapat mengadap ngan jalan besar..jap g nak g JPM untuk uruskan bahagian kuarter..xp dengar citer manyak gak kne tolak estcola n imbuhan perumahan. Xpe janji dpt umah sendiri duk..sementara tggu dapat beli umah sendiri..hehehehe...lambat g kut..tggu :) beli rumah dlu coz kater dah dpt umah yang okey n bersesuwaian..okey la takat cnie dlu pendahuluan n mukhadimah pagi nie yerk..salam

August 24, 2009

sALam rAmaDhAN




ﺘﺎﻜﺮﺒﻮ ﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮ ﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺍﻪ


Assalamualaikum..salam ramadhan kepada semua..harap2 bulan ramadhan nie penuh dengan keberkatan dan rahmat dari yg maha esa. Sudah masuk hari ke-3 kiter berposa so Amacam posa kali nie?kalo díkutkan posa2 tahun lps xbepa meriah sgt coz kami sekuarga xdpt pulang beraya kekampung oleh krn kakngah bersalin pada 30.9.2008 n sok nyer dah raya..so kami beraya di hospital. xp okey gak pengalaman pertama kali beraya dihospital Sg. Buloh sbb dapat mkn nasi beriani n ayam rendang. Tahun nie mak n ayah akan berangkat pergi ke haji so just keep waiting surat kedua dari pihak tabung haji utk confirmkan tarikh keberangkatan ke Mekah. Pelbagai karenah dan tanggungjawab yang harus dipikul oleh kami adik-beradik bila tiada ketiadaan orang tua kami selepas kedua ibu bapa berangkat ke Mekah. Xp alhamdulilah n insyallah segala rintangan dan dugaan dapat di atasi dengan baik..huhu..kali nie insyaallah kami akan pulang ke kampung halaman di Kuala Pilah walaupun atuk n wan sebelah mak n ayah dah tiada xp adik beradik mak n ayah masih ada menetap dikampung untuk kami sama2 berkumpul. Semalam hanya terawih di rumah sewa sahaja coz kawasan surau di Presint 9B, Putrajaya masih dalam pembinaan. Kadang2 sedih jugak tengok putrajaya punya perumahan, ye la kawasan perumahan besar2 nie pun xder SURAU..Dashyat x..walhal majoriti penduduk dikawasan perumahan teres yang saya diami adalah penduduk islam..nampak sgt pihak2 yang terbabit bgtu ambil sambil lewa hal2 yang cmnie. Kadang2 sedih gak..ader jgak tnya udak umah yang dah lama menetap kat cne, mmg dr dlu xder surau yang dekat tuk kami pegi. Harap2 la pihak2 berkenaan menitik berat soal2 keagamaan cmnie. Raya tahun nie xsempat nak tempah kain baju raya..nampaknyer kne beli gak la. Terpaksa la ajak fiancee beli baju raya kat PKNS Shah Alam. Tue pun kalo ader yang cantik2 n murah2 g. Rumah mungkin nak decorate ckit la g meriah g, cian gak ngok mama n papa n nak wat suprise ckit kat mama n papa...huhuh000. .So raya tahun nie xde kuih n muih dibuat dan hanya beli sahaja. Ader gak terpk nak wat kuih raya sendiri xp bukan g orang yang bertandang makan alih2 kuarga sendiri yang balun semua..hehehe..orang kater xlei nampk ckit ader kuih wat mesti abis punya. Penah gak member2 datang tnya 'maner kuih ko wat'..'ader xp kat kampung'..huhuuhu..slalu nyer maklong kat kampung yang rajin wat kuih n xlupa kalo we all pamily alik mesti ader rendang ayam, lemang, ketupat, kuih-muih along wat(anak maklong) n xlupa kuah kacang..kalo macam kat umah i slalunye mama akn masak nasi impit, rendang daging/ayam, kuah kacang n lontong utk dijamu pada pagi raya sebelum kami bertolak alik ke kampung. Xpenah g umah tunang di Segamat Johor time raya..sebab masing2 cbuk ngan program masing2 di ari raya n maybe raya yang kesepuluh baru lei alik kut..tue pun tgk keadaan semasa...hihihhi..kuarga fiancee kalo raya dier kater mak n ayah dier akn wat sate..ermmm...sedop eiiii...biasa la kat Kuala Pilah xwat sate kalo time2 raya nie..cbuk dok makan ketupat n rendang. Arinie xmanyak kerja yang nak kne wat. Bos nie cam tau2 je arinie kiter xder mud keje..pe2pun xberani nak kate coz bru kul 2.36pm n mane tau last2 minutes bru nak g keje, erm jawap nyer sok2 je la bru wat... **())~~




August 18, 2009

Hantaran Majlis Pertunangan Tahun 2008




Ini adalah gambar2 antara belah pihak laki untuk diberi kepada pihak pompuan..untung la my twins dapat kain pasang n sebentuk cincin..hepyzz giler dier..huhhhooo000






























































August 6, 2009

ImBasaN PerTunanGan



Dulu nak tunang rasa cam biasa jer xp once nak dah tunang, dah kne pk pasal kawin..ermm..kdg2 xkut gak coz nak married it's not perjudian or mainan. one thing i ingat wktu tggu jari ini dibolos oleh bakal mak mentue time tue la rasa lapo, nak terkucil n berdebar2..hehehe..i pun gtau my cousin yg i xsabar2 majlis nie habis coz dah lapo n nak terkucil sgt2 dah..then she said..''hei u just keep waiting jer la n then xmanis if u told like that t bakal mentue ngar wat malu jer''..trus xjadi nak memberontak g..klaka btui!!pe2 pun hopely sgt2 time tue majlis berjalan ngar lancar. But time my pa ngah wat introduction sebelum jariku dibolos cincin lei la papa i wat ayat ''cincin risik ini sama ada nak dipulangkan or dibagi''(lebih kurang gtu la)-maksud papa i cincin risik nie je untuk ''booking'' je n once nak bertunang kiter g alik kat pihak laki alik(kalo pihak laki g trus cincin risik we just received jer la but if they don't give diam2 je la) pakai je cincin tunang jer..slalunya adat la..terkejut gal la pihak belah laki, xp after tue my pa explain alik tuk merungkaikan saling faham yg xmampu tuk difahamkan..hihihihi..nie di antara hantaran belah laki n belah pompuan..simple2 jer..n kalo u perasan my bakal mak mentua salah sarungkan cincin dimana cincin risik dijari manis n cincin tunang di jari hantu...hohoho..xp la ''MAK'' bolos ajer cincin itu dijari saya...CCC^^P..peristiwa yang xlei dilupakan juga masa majlis pertunangan nasi jagung ader rasa masin ckit..erm..orang lama2 kater kalo lauk masin jodoh awal xp kalo nasi masin cmner tue..pk2kan la..Actually tunang is my ex-class waktu blaja di poli mlaka dlu..hhihi..dlu jual mahal kat dier n last2 tersangkut gak...nie namanya JODOH..

++ok see picture sempena majlis pertunangan i..watchout??>>>











xsempat nak upload internet mula dah down...erhm...(**+)


















August 5, 2009

PeRKahWinan{^^}

Sampai je opis dah runsing m'mikirkan masalah tuk membuat persiapan perkahwinan. Dari segi kewangan, masa, persediaan dan macm2 g la. Ini yg dikatakan dugaan kawin xp pe2 pun senarai semak perlulah ada. Perancangan perlu la dilakukan secara terapi takut last2 minute ader je xckup. Tunang pun kadang2 pun pening yerla benda2 cmnie tunang xbepa tau sgt n t'paksa la membantu dier dalam hal2 menyediakan persiapan perkahwinan kami. S'mlm sempat juga la berbincang dengan tunang tuk kad kawin kitaorg. First2 search di internet ader la kad yg berkenan di ati xp harga kad kawin rasanya terlebih ong kos nyer.



kad nie harga nyer sekeping RM1.20-ROMANCE KAd

kad nie lak harganya RM0.80 sekeping..erm

Bila tunjuk jer gambar kad nie kat tunang (email), ''asal mahal sgt n bajet kne tgk coz kalo dah 1000 jemputan(g pihak pompuan) kira dah t'over bajet tue(tunang siap g formula matematik g tue..Ada ako Kisah..CAk!Cak!Cak! hehehhehe)''. Tul jugak tue(dalam ati), xp kad nie bagi i memang nice la n harganye pun tgk la...xp ader kad yg memang super eco punya..look!!!










maybe this one gud choice la nak wat tempahan kad kawin. Harga hanya RM0.35 tuk tempahan 1000 keping kad + RM50.00 tuk kos rekabentuk artwork n peta tuk 2 belah pihak. Simple, cantik n murah...







Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...