December 30, 2010

Kandungan Minggu ke-37++

Salam...

Semalam i pergi KK Putrajaya..seperti biasa 4 checkup..kali nie xde lar nak menunggu lama...so after nama i kene panggil (i last patient bagi sesi pagi hingga pukul 1.15 pm)...nurse check i pnya urine, weight, ctg BB n next appointment 4 checkup...the RESULT:-

URINE : NB (normal)
WEIGHT: BERTAMBAH SEMANYAK 1 KG
CTG BB: OK
NEXT APPOINTMENT: 5.1.2011

paling excited n sronok i dengar dari nurse kat ctu..."bb head is already engaged"...just keep waiting my bb deliver...alhamdulilah...puas gak memujuk anak i...hehehehe..

December 29, 2010

Jalan-jalan ke IKEA, IKANO & THE CURVE


Assalamualaikum w.b.t



Penat sungguh berjalan-jalan sampai lupa yang i nie mak preggie yang xsedar diri...hehheheh...ahad yang lepas (26.12.2010) i n hubie g jalan-jalan ke IKEA, IKANO & THE CURVE...nampak cam manyak ajer tempat i g...actually tempat semua nie dkat2 jer...xp mau mengah jugak i nak jalan2 n shopping2 membawa perut yang memBOYOT nie..hihihi...kat IKEA sempat i beli :


muka yang cam nak meletop...waaaaa...tembam nyer









rangka-rangka wardrobe (nama: ANEBODA-kalo xsilap lar)


finish (assist by me)

tub bath udak kocik...huhuhuh (posisi depan)

(posisi belakang)...ada getah (blue colour) n tub bath
tak mudah bergerak..

bukan nak tunjuk sofa tue..tapi tempat letak remote...
smart n kemas ckit kan...

sowi kepala t nak kene teleng ckit...huhuhu..chair tue dah lama beli...
yg nak ditunjuk nyer bantal kat wheelchair tue...



di IKANO i beli:-

sempat snap pic hubie yang bertungkus lumus
mengangkat wardrobe (buy at IKEA) ke kereta...cian die



kaki yang udah nak meletop..baru jalan kat IKEA jer

style langsir jepun untuk tutup pintu kat dapur yg sempat i beli...get 20% n percuma
penyandang kat dinding tue..

posisi belakang


di THE CURVE i beli:-


berus punya botol susu udak kocik

pergi MOTHERCARE I beli kat bawah:-

siap bagi penyangkut free g...
(g i memang kene g pun...beli mahal2 xdapat pe2...hohooh)

amik ko...baru dua barang dah sampai RM100++
(cantik punya pasal...g pun kualiti n kain pun sedap selesa)


December 23, 2010

Kandungan Minggu Ke-36 (Head BB not Engaged)

Salam...

Semalam i pergi checkup kat KK Putrajaya..punya lar lama menunggu daripada kul 10.00 am sampai kul 4pm baru setel semuanya..yang jadi lambatnya coz jumpa doktor..masuk bilik doc just check bb dah engaged ker lum...so very sad...coz resultnyer my HB menurun mendadak (10.6)...it's my fault coz terlalu mengikutkan nafsu minum air nescafe sampai mendadak HB i turun..head bb pun belum engaged...erm... :(...doc cakap selalunya kalo dah 36w bb punya kepala dah masuk ke pintu rahim ibu...Ya Allah permudahkan kelahiran bayiku...meantime i dapat tau next checkup kalo kepala BB xengaged g..it's hard to me n BB...Ya Allah engakau makbulkan la doa hambamu ini..Skang ini plak i dah kene berjangkit virus dari husband i...virus selsema, sakit tekak n batuk...hidung mula rasa xselesa n pedih2..

Manyak benda nak pk gak...keje n BB...sowi husband pun skali (kecik ati husband i t)...hehehhe...Anyway frens...doakan i n bb selamat n dipermudahkan setiap urusan yang ingin dilakukan.


December 17, 2010

Akar Bunga Fatimah

Salam...

Arinie ada rasa teruja coz tak sabar nak dapat adik/anak buah/sepupu/anak..actually nak menunggu kelahiran bayiku amatlah dinantikan oleh segenap lapisan keturunan i...hihihihi...doakan i ngan BB selamat bersalin n dilahirkan..Hanya untuk berkongsi masalah kesihataN yang i alami dari malam tadi coz sesak nafas n sukar tuk bernafas...Banyak kali gak lar kejutkan my hubie tuk urut-urut kat belakang n dada i...nak letak minyak angin..erm..tak tercapai lak nak menyapu nyer...until now still i feel 呼吸 (sesak nafas*lebih kurang camtu la)..pening kepala..kadang-kadang perut rasa memulas...confirm mesti angin punyer...wallahualam..Ya Allah sihatkan daku dan kandungan ku...jangan sampai terberanak udah...hihihih..

Setakat nie preparation untuk BB dah setel cuma i punya jer baru 50% ...Insyaallah minggu depan baru nak bereskan semua sekali n siap masuk beg dalam kereta...Weekend nie i nak balik umah parents i coz my frens dlu waktu praktikal kawin ari ahad nie (19.12.2010)..congrats..lgpun i nak amik harta benda i (AKAR BUNGA FATIMAH) untuk bersalin nanti..bunga nie pun my mom beli waktu dia g haji..walhal time tue i tak kawin g...mungkin my mom beli coz bunga nie lei simpan lama..Berikut merupakan khasiat dan kegunaan AKAR BUNGA FATIMAH...

KHASIAT AKAR BUNGA FATIMAH
  • Sebagai air selusuh yang amat mustajab.
  • Sebagai pencegah dari hamil yang mustajab.
  • Memulihkan dara bagi si ibu (terlalu mengecut).
Akar Bunga Fatimah adalah tumbuhan semak. Tapi cukup popular di kalangan jamaah mancanegara. Orang Barat menyebutnya Mawar Jeriko. Para jamaah biasa membeli  Akar Bunga Fatimah sebagai oleh-oleh dari Tanah Suci. Tanaman ini walaupun kering sudah puluhan tahun disimpan, namun kalau direndam dalam air akan mekar kembali.

Mungkin karena itu, Akar Bunga Fatimah dianggap berkhasiat untuk menolong persalinan. Dengan meminum air rendaman Akar Bunga Fatimah, konon, kelahiran bayi akan lancar. Wallahu’alam. Tapi yang pasti, Akar Bunga Fatimah hampir sama popularnya dengan siwak, sejenis akar kayu, yang juga dianggap berkhasiat untuk membersihkan gigi.

CARA PENGGUNAANNYA AKAR BUNGA FATIMAH
  • Hanya rendamkan akar bunga fatimah nie dengan air sehingga akar bunga fatimah nie kembang...kalo bolei minum n rendam time dah ader kontraksi n nak bersalin...insyallah dipermudahkan ALLAH s.w.t untuk bersalin...manyakkan berdoa..
p/s: Orang kata kalo akar bunga fatimah nie kembang masuknyer dah nak bersalin...waallahualam..

Fakta & Gambar: Ads Google



December 15, 2010

Memories My Wedding (22.1.2010)


Assalamualaikum w.b.t




Teringat dulu first i di akad nikah n bersanding (rasa happy bangat)...masa berlalu begitu pantas sehingga la usia perkahwinan kami hampir ingin masuk ke fasa 1 (setahun)...EDD BB i plak bertarikh 18.1.2011...so lei la sambut anniversary kami dengan my lil princess...insyaallah..tiba-tiba i terpikir lei ke i sambut anniversary kami cam i pakai baju bersanding i...hehehehe...my hubie cakap u nak bersanding n ada pelamin sekali ker yang...huhuhuhu...maybe...

























December 14, 2010

Dating Wit Parents

Salam...

Bila dapat call dari my dad on Friday (11.12.2010) kata nak tdo umah i kat Putrajaya...trus YEHAAAA!!! akhirnya pujukan i untuk mengajak my parents tdo umah i berjaya jua...thanks to my dad  n mom coz sudi menjenguk anakmu yang sedang memboyot nie...heheheh..Sempat juga la kami berjalan-jalan di sekitar Putrajaya n bershopping baju sekolah adik perempuan yang semakin menembam...my sis memang sekarang nie kuat makan...tak kira waktu, asyik mengunyah n makan jer...hihihihi..kadang-kadang geli hati tengok teletah beliau...huhuhuhu...sempat jugak la i borong barang2 ckit.









P/S : Miss u mom n dad...syukur dapat parents cam u'all... muahkss

Celebrate My Birthday 2017

    Assalamualaikum w.b.t     08 September sudah berlalu,  Terasa sedih dan pilu, Usia meningkat bertalu-talu, Apa nak di...