July 13, 2012

MC - Sakit Pinggang

Assalamualaikum w.b.t

Actually i dah sakit pinggang nie dalam 5 hari dah xp semalam memang i xlei tahan sangat coz pinggang nie memang dah tangkap abis sampai ke tulang belakang. Nak tido pun susah,  duduk apatah lagi..kadang2 kat ari bawah nie pun rasa-rasa sakit..ya Allah..memang menguji kesabaran dan emosi. So semalam i decide nak pergi klinik tuk minta ubat. Kalo tak jumpa doktor lagi bagus coz giliran nak menunggu memang panjang bebenar..xlarat la i kalo nak tunggu dengan pinggang dah sakit sangatkan..asyik terpikir nape la nombor i nie tak dipanggil. Rupa-rupanya nombor i tue untuk berjumpa dengan doktor coz MA (Medical Assistant) xlei check coz since i dah 35 weeks so memang kne jumpa dengan doc. Maka bermula la sesi mengadu masalah dengan doc. And doc bagi conclusion yang kater ubat untuk melegakan sakit pinggang nie hanya panadol sahaja. Ubat yang lain2 memang merbahaya bagi ibu yang mengandung. Tapi bagus doc nie, cara dier menerangkan punca2 naper pinggang i sakit nie memang details la. Sebenarnya i xder niat nak mc pun xp since doc request suwuh i rehat kat umah dan hubie pun memaksa suwuh amik jer mc tue makanyer i redhakan jer la..so yesterday i mc...hehehehe

: miss google

**so today sempat gak la search kat google pasai penyakit sakit pinggang owang pregnant nie: 


Sakit pada pinggang merupakan hal yang biasa terjadi pada wanita hamil. Namun jika hal tersebut sudah mengganggu keselesaan anda selama masa kehamilan, maka penanganan serius perlu di lakukan. Ada tiga faktor yang bisa menyebabkan wanita hamil merasakan sakit pada pinggang selama masa kehamilan, iaitu:


1. Meningkatnya hormon selama kehamilan membuat sendi anda ti
dak stabil sehingga area pelvis mengembang seiring dengan pertumbuhan bayi. - doc pun ad terangkan bab nie

2. Kenaikan berat badan mencapai 11-15 kilogram selama kehamilan yang biasanya rasa sakitnya menjalar hingga sekeliling perut. - so far berat bdn bru naik 6 kilo jer..hihihi

3. Perubahan postur tubuh saat hamil yang semakin membesar sehingga mengubah pusat gravitasi anda sebelumnya. - mybe

pencegahan

 

Sebelum rasa sakit pada pinggang menyerang kehamilan anda, tidak ada salahnya ada melakukan beberapa pencegahan. Berikut beberapa tips mencegah rasa sakit pada pinggang saat hamil:

* Mulailah gunakan sepatu tanpa hak dari mulai awal kehamilan. Hal ini akan mengurangi ketegangan pada tulang. - dr dlu pakai kasut jns flat

* Hindari duduk dengan posisi yang sama dalam waktu lama - nie memang xlei lari kalo duduk tue dh selesa sgt

* Tidurlah dalam posisi mengiring dengan bantal diantara kedua kaki anda jika sakit pinggang juga anda rasakan saat tidur. - hubie tolong gak bab2 nie..cuma i xdgr kater jer

* Pada trisemester kedua anda bisa meletakan bantal dibawah perut anda. Ini akan membuat anda merasa lebih nyaman.- xwat pun

 
* Gunakan belt penyangga khusus ibu hamil yang membantu menyokong perut anda dan mengurangi rasa sakit pada pinggang. - ada wat gak xp sekjp jer

* Jika rasa tegang atau kram menyerang otot anda, gunakan ais batu atau atau air hangat yang di masukan dalam kantung kompres untuk menuam pinggang otot anda setidaknya selama 10 hingga 15 menit. - xterpk pun..alik nie wat la

* Biasakan berjalan kaki paling tidak 20-30 menit setiap hari. - nan mungkin ma~~~ nak tak nak kalo g shopping

* Perhatikan postur tubuh anda, jangan terlalu membungkuk atau tegak. - hubie ada tegur gak...werm

* Hindari mengangkat benda berat atau menggendong anak - xlei lari dari mendukung anak dara..stp kali minta dukung memang i mudah terpedaya..cian




Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...