October 16, 2013

Manis Oh Manis!



Assalamualaikum w.b.t

 
 
 
Ye since pregnant lagi i dah mula terjerumus kepada makanan yang manis-manis...bukan setakat makanan, minuman pun jadi buruan i..kalo dulu mintak simpang la makan benda manis-manis jadi kegemaran i..kalo order teh tarikh pun suwuh kuang manis..sekarang nie jangan dikatakan kurang aje, terlebih manis pun ako lei tahan habiskan makanan dan minuman tue..sampai en suami pun naik risau tengok i makan dan minum benda-benda manis..siap warning takut i mudah kena penyakit diabetes sebabnya i memang ada keturunan yang kena penyakit diabetes nie..

 

Dalam peti ais wajib ada coklat atau kek ok...kalo tak benda alah nie memang i akan beli banyak-banyak dan buat stok dalam peti ais..nak tak nak ais krim..memang terbaikkkk la..hehehe...tapi bila dah pekena benda manis-manis nie memang i kulum minum air masak banyak-banyak..paling kurang pun 2 liter air i akan teguk..
 

 

 
Cerita pasal manis-manis nie, i aritu pergi appointment KK Presint 9, Putrajaya..seperti biasa check up 28weeks mesti kena minum air gula..pregnantkan nur umairah dan muhammad uwais mesti kena minum air gula bila 19 or 20weeks..sebabnya berat badan i naik mendadak sampai 4kg sebulan..nie semua gara-gara penangan morning sickness yang teruk..bila dah tak ada morning sickness, mula la balun makan tak hingat dunia...tapi bila 3rd pregnant nie i kurang naik berat badan tapi masih dalam kenaikan berat badan yang dibenarkan...hhuhuhuhu...dan nie pertama kali i minum air gula 28weeks...
 

Alhamdulilah keputusan MGTT i sangat-sangat la memuaskan seperti berikut:
  • 1st FGP : 4.19
  • 2nd FGP : 5.99
 
 
Naik pening gak la minum air gula nie..hehehe..pasal result MGTT nie nurse yang call i and the best part yang i suka dengar bila nurse cakap tak payah repeat minum air gula...since semuanya ok...syukur alhamdulilah..
 
 
Mula-mula takut gak nak dengar result MGTT nie..macam tunggu result SPM lak..mana tak nyer pregnant kali nie asyik nak meketedarah benda manis jer....kalo pergi Alamanda mesti cari Dunkin Donut..memang favourite i..dah masuk 3rd trimester nie ingatkan kurang la nak makan manis-manis..ermmm..lagi nak ada la..hyee...memang betui-betui ujian...kihkihkih..
 
 
So kepada sesiapa yang masih tertanya-tanya jantina untuk 3rd pregnant nie...maybe anda lei dapat teka kan..hehehe..apa-apa pun doakan kesihatan yang baik untuk i dan baby dalam "tummy" i nie..ok...wasalam




Celebrate My Birthday 2017

    Assalamualaikum w.b.t     08 September sudah berlalu,  Terasa sedih dan pilu, Usia meningkat bertalu-talu, Apa nak di...