YuP

Cahaya

August 15, 2013

Perut Kecil Vs Perut Besar

 
 
Assalamualaikum w.b.t
 
 
Tiba-tiba jiwa dan kata hati nie nak bersuara..bukan apa..melalui pengalaman mengandungkan nur umairah dan muhammad uwais, banyak bebenar perbezaanyakan.. of course la dari segi jantina dalam perut tue dapat dibezakan..tapi ada gak orang lain yang perutnya sama je saiz tak ada beza pun tapi lahirnya lain jantina gak..kadang-kadang kita membuat sesuatu jangkaan melalui kelaziman...waktu preggiekan anak dara perut i memang lebar dan besar..kaki pun dah bengkak since 6 month pregnant {actually ibunya memang kuat berjalan dan bershopping tak hingat dunia kan}..tapi time anak bujang memang bentuk dan saiz perut i tak naik sangat dan pastinya ke depan or orang kata muncung..kaki pun bengkak bila dah mula over due..sampaikan i pergi jumpa doctor di JB {kebetulan outstation disana} bila ramai orang kata perut i tak macam orang preggie 6 month...
 
---------------------------------
 
Dan yang menguatkan hati i nak pergi ke klinik di sana pun sebab i tak rasa gerakan or tendangan macam pregnantkan anak dara dulu {4 month puh dah terasa tendangannya}..al maklum la kita mesti akan compare dengan pengalaman pregnant yang sebelumnyakan {jangan kata i lupa ok..kalo dah pregnantkan anak bujang pun akaknya baru berusia 10 bulan takkan ibunya dah nyanyuk cepatkan..hehehe}
 
--------------------------------
 
So i decide siap minta driver kat sana tolong hantarkan i ke klinik berdekatan takut-takut la baby dalam perut nie tak membesarkan..risau gak..sebab sepupu i ada pengalaman sedemikian..alhamdulilah scan-scan doktor kata baby i terlobih-lobih aktif yer dan siap tunjuk jantina lagi tue tau...huhuhuu...skang hhahhah..dah nak masuk setahun dah minggu depan (22 Ogos 2013) umur anak bujang i..sekejap jer masa berlalu..tak kisah la perut besar ke kecil ke janji bayi dalam kandungan tue sihat walfiat, membesar mengikut seusianya dan sempurna sifat dan kejadiannyakan...AMIN...
 
-----------------------------------
 
 Dua-dua ada kelebihannya..tak ada yang rugi pun ok..ada orang perut kecil pun bila lahir je bayi dah 3.8kg dan ada gak perut besar lahirkan bayi baru 2.7kg...masing-masing ada hikmahnya..