YuP

Cahaya

November 12, 2013

Khasiat Susu Kambing Bagi Wanita, Ibu Hamil dan Kanak-kanak



Assalamualaikum w.b.t
 
 
Dah lama nak sharing pasal minum susu kambing nie..hikhikhik...memang tak dinafikan khasiat minum susu kambing nie adalah salah satu sunnah pemakanan idola i iaitu Nabi Muhammad s.a.w..tapi biasa la manusia benda yang elok bukan nak ikut pun kan..kan..kan..{adui la..terkena diri sendiri}...mesti la uall's tertanya awat time preggie kali nie rajin bebenar baru nak minum susu kambing..hahaha..memang la dulu teramat la degil nak dengar nasihat mama and husband i..bila dah terkena batang hidung sendiri baru la terhengeh-hengeh bagi anak yang dah kena jaundis minum susu kambing..pastu tension dok bila orang-orang sekeliling kata "eh, tak elok bagi baby minum susu kambing manyak-manyak..nanti panas badan budak..sepatutnya maknye kena minum susu"...ermmm kalo dah "lagu" tue hang nak habak apa..baru la terkinja-kinja nak minum susu kambing bagainya..
 

: perisa baru - kurma + madu




: pastikan yang ori ye sayang

 
 
Kalo uall's tanya i boleh ke telah susu kambing nie..jawapannya depend pada individu tersebut..agak-agak kalo minum susu kambing segar rasa tekak loya, minum la susu kambing yang jenis packet {serbuk}..sekarang nie pun dah banyak keluaran susu kambing yang jenis packaging...yang paling famous Susu Kambing Hi Goat (No Sugar)...sekarang nie pun dah bermacam-macam campuran keluaran syarikat Hi Goat buat..baru-baru nie ternampak kotak keluaran Hi Goat tapi beserta campuran madu dan kurma..tak payah pening-pening kepala nak telan macam-macam..bagi people yang jenis suka minum susu kambing yang jenis fresh dari ladang pun ada..nak dapat murah kena terus direct ke ladang mereka..MEMANG Terbaik!!~~..harga pun lei dapat murah..kalo beli yang dah ada packaging jenis botol-botol dekat pasaraya mahal sikit la..paling mahal pun dalam RM5.90 sebotol..

 
 
 
 
 
Sapa-sapa yang tanya i, i pernah yang which one untuk 3rd pregnant nie..dua-dua i boleh minum dan amik..alhamdulilah...cuma sekarang nie i lagi banyak consume jenis paket serbuk iaitu Hi Goat sebab senang nak bawak mana-mana and mudah letak dalam handbag...mesti siap-siap bubuh wat stok dalam handbag...since yang jenis fresh nie i akan cairkan dan minum dekat rumah jer..stok susu kambing dalam freeze ada la dalam 5 botol...kadang-kadang tak berapa rajin nak membeli..so susu kambing Hi Goat kena beli yang siap banyak-banyak dalam storage dapur i..tapi kena make sure yang origional tau..korang boleh search kat internet untuk membezakan yang origional dan tiruan..
 
 
Kebaikan Susu Kambing
 
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan.


Khasiat Susu Kambing

  • Kaya dengan protein, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta anti barah.
  • Mengandungi antibodi untuk merawat penyakit demam kuning, lelah, penyakit kulit, gastrik, sakit jantung peringkat awal, ulser perut, memulih tenaga batin dan membantu dalam pembentukan tulang dan gigi.
  • Merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan.

Rawatan:



  • Merawat Kencing Manis
  • Sakit Jantung dan Darah Tinggi
  • Gastrik
  • Asma (Lelah)
  • Acute Anemia
  • Tulang Belakang Reput
  • Angin Ahmar
  • Insomnia
  • Kebas Kaki dan Tangan
  • Migrain
  • Semput
  • Masalah Keletihan
  • Masalah Kulit
  • Masalah Ketika Mengandung dan Kelahiran
  • Masalah Susah Buang Air Besar dan Buasir


Semua tahukan susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu..so tak rugi pun uall's minum kalo untuk kesihatan badan..tak kisah la untuk ibu hamil, yang tak hamil, golongan berusia, kanak-kanak or bayi (up to 6 month)..moga-moga pe yang diusahakan membuahkan hasil..tapi kalo yang dah minum and ckp ank still kena jaundis..terima dan berubat la..kita dah berusaha setakat mana kita mampu..semuanya terserah kepada yang maha esa..kalo yang jenis berdarah 0 risiko untuk anak mendapat jaundis memang lah tinggi..tapi seperti yang i kata tak salah untuk mengcuba..ok..semoga apa yang i kongsikan nie dapat dimanfaatkan sebaik mungkin {nasihat untuk diri sendiri jua} kihkihkih..